top of page
Search
  • peeterssandra

Liefdestips voor samenwerkende koppels

Samenwerkende koppels hebben hun eigen uitdagingen. Daarom deel ik deze week, speciaal voor Valentijn, elke dag tips voor wie samen een bedrijf leidt.


Ik start de reeks met de 5 liefdestalen, een heldere basis voor veel ondernemende koppels om de relatie te verstevigen, zowel privé als op het werk! Wist je nl. dat jullie ook op het werk onbewust laten zien of je je partner graag ziet?


Enkele voorbeelden:


Zij: “Hij doet zo hard zijn best. Hij zorgt voor mijn administratie, beheert mijn agenda, doet het huishouden. Maar ik zou willen dat hij mij af en toe eens zegt dat ik goed bezig ben.”


Hij: “Ik hoor van andere bedrijfsleiders dat ze met hun vennoten op weekend gaan om te brainstormen over hun strategie. Dat lijkt mij zo sterk! Samen nadenken over waar je naartoe wil, dat uittekenen en de band aanhalen. Maar mijn partner vindt dat verloren tijd.”


Zij: “Ik word door mijn man overstelpt met cadeautjes. Laatst vertelde ik dat ik een bepaalde auto mooi vond en hij heeft die gewoon besteld! Ik heb dat niet nodig! Ik zou veel liever hebben dat hij mij af en toe op het werk eens een gestolen kus geeft of over mijn rug aait. Maar hij vindt dat écht niet kunnen, ook al ziet niemand het.”


Herken jij iets van bovenstaande voorbeelden? Dit zijn verhalen die ik bijna dagelijks hoor bij mijn klanten. Bij samenwerkende koppels werkt de manier waarop je elkaar toont dat je elkaar graag ziet, door op de werkvloer. Of je dat nu wil of niet. Relatietherapeut Gary Chapman schreef 25 jaar geleden de klassieker "De 5 talen van de liefde". Er gaat vaak een licht op als ik zijn inzichten deel met mijn klanten.


Volgens Chapman hebben we allemaal een “moedertaal” in de liefde, een manier waarop je de liefde het best verstaat:


1° Positieve woorden. Complimentjes geven, waardering tonen, elkaar aanmoedigen, lieve berichtjes sturen, “ik zie je graag” zeggen, ...


2° Samen zijn. Samen dingen doen, samen praten, tijd maken voor elkaar, elkaar exclusieve aandacht geven.


3° Cadeaus krijgen. Een kleine attentie of een groot geschenk, liefst met veel aandacht voor jou persoonlijk uitgekozen.


4° Dienen. Iemand die het leven voor jou gemakkelijker maken door taken over te nemen die jij lastig vindt. Een koffie brengen, je auto wassen, je administratie beheren, een veeleisende klant bellen, ...


5° Lichamelijk contact. Een aai over je rug, een kus, vrijen, hand in hand lopen. Veel fysiek contact, ook in het openbaar.


Alle 5 talen zijn belangrijk in een relatie, maar volgens Chapman heb je één moedertaal, die voor jou toont dat jouw partner jou écht graag ziet. Heb je cadeautjes niet als moedertaal, dan zal je een nieuwe auto niet zien als een groot gebaar van liefde. Maar even door je haar kroelen, dan weer wel, als jij lichamelijk contact als moedertaal hebt.


Eens je jouw liefdestaal kent en die van je partner, is het heel eenvoudig om elkaar datgene te geven wat de ander nodig heeft. En zo de relatie te versterken, ook op het werk!

Ben je benieuwd naar jouw moedertaal? Doe hier de Engelstalige test.


Wil je een Nederlandstalige versie? Ik heb de test vertaald en deel hem graag, als je even reageert in de commentaren. Ik wens jullie veel plezier toe in deze ontdekkingstocht en veel boeiende gesprekken in deze Valentijnsweek!


Op onze weekends voor ondernemende koppels gaan we hier trouwens op een speelse manier mee aan de slag. Iets voor jou? Ontdek hier het programma. Er is nog plaats.

Iets voor jullie? (als één van jullie "samen zijn" als liefdestaal heeft, dan zeker inschrijven! :-) )

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page