top of page
Search
  • peeterssandra

Waarom slimme managers slechte coaches zijn

Onlangs vroeg een klant mij of er een bepaald type persoon bij mij langskomt voor coaching. Mijn spontane reactie was: “slimme mensen”.


Dat is de rode draad in mijn praktijk. Ondernemers, bedrijfsleiders, managers. Allemaal met een bovengemiddeld IQ. Hoewel ze dat vaak zelf niet beseffen en ze meestal moeite hebben om dat toe te geven. Zelfs in de vertrouwelijkheid van een coachingsgesprek.


Slim zijn is handig, maar ook lastig. Door je intelligentie is het wat gemakkelijker om carrière te maken, om een succesvolle onderneming uit te bouwen. Maar niét om een leidinggevende rol op te nemen. Vaak staat die intelligentie juist in de weg van een goede relatie met je collega’s.


Van bedrijfsleiders en managers wordt verwacht dat ze kunnen coachend leidinggeven. En dan trappen slimme mensen in dezelfde valkuilen.


Geduld

Als coach moet je geduldig zijn, als slimme coach nog meer.

Je sterke brein legt zo snel verbanden dat jij al meteen weet hoe een probleem opgelost kan worden. Je weet het écht beter, want je hebt al lang door hoe het werkt. Je bent de ander tien stappen voor.


Als coach is het echter de bedoeling dat je de medewerker zèlf tot oplossingen laat komen. Als jij de juiste omstandigheden creëert, dan kan de ander zelf tot inzicht komt.


En dat betekent: op je tong bijten! Tot 10 tellen – of tot 1000! "Domme" vragen stellen – zonder de oplossing te suggereren. Trouwens: die domme vragen zijn meestal de slimste!


Maar ik weet het, het is niet eerlijk. Als je slim bent, moet jij je telkens aanpassen aan de ander. Van de ander kan je niet verwachten dat hij sneller gaat dan waartoe hij in staat is. Maar jij kunt wel vertragen.


Let wel op dat je niet steeds het gevoel hebt dat je op de rem moet staan. Dat vergt evenveel energie als wanneer de ander constant een tandje moet bijsteken om jou te kunnen volgen.


Zorg er daarom voor dat je je omringt met andere slimme mensen. Ik ben grote voorstander van een intelligentietest in het sollicitatieproces, als ik weet dat de werkgever een bolleboos is!


Tact

Slimme mensen gaan graag meteen naar de essentie en zijn daarbij soms te direct in hun communicatie. Dat komt ongewild arrogant over.


Als ik hen dan leer hoe je een boodschap kunt verpakken, is er meteen de angst om niet authentiek te zijn.


Slimme mensen hebben te leren hoe ze op een tactvolle manier feedback kunnen geven, zonder rond de pot te draaien.


De principes van de geweldloze (of verbindende) communicatie kunnen daarbij helpen.


Herken je jezelf? Plan gerust een vrijblijvende kennismaking in. Of ontdek mijn opleiding “CEO wordt coach”, die in het najaar start.

338 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page