top of page
Search
  • peeterssandra

Burn-out, depressie of menopauze?1 op de 10 vrouwen neemt ontslag door de menopauze. Ze hebben teveel last van fysieke & mentale klachten en kunnen hun job niet meer uitoefenen. Een onbekend aantal vrouwen wordt ontslagen o.w.v. gedrag dat te wijten is aan de overgang. Veel vrouwen krijgen onterecht de diagnose burn-out of depressie, terwijl hun symptomen te verklaren zijn door de perimenopauze. En dat terwijl er nog nooit zoveel vrouwen aan het werk waren in de leeftijdscategorie 40-60. We zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep en weten niets over de perimenopauze!


De meest voorkomende – en zichtbare – klachten op het werk zijn:

  • Vermoeidheid

  • Moeite met concentreren

  • Prikkelbaarheid

  • Opvliegers

Dit leerde ik uit mijn opzoekwerk over de menopauze. Plots blijkt dit namelijk een thema te zijn in de loopbaancoachings die ik nu doe. En wat wist ik er weinig over! Het merendeel van de vrouwen die ik nu coach hebben zodanig veel klachten dat ze het tempo niet meer aankunnen, geen zin meer hebben om te werken en zelfs bereid zijn om alles ineens overboord te gooien: hun job (of hun eigen bedrijf), hun relatie, hun hobby's, het land waar ze wonen, …


Maar ik ken (nog) geen enkel bedrijf waar dit onderwerp openlijk besproken wordt en waar medewerksters geïnformeerd, laat staan begeleid worden. Het lijkt wel een taboe! Vrouwen bijten stilzwijgend door en bespreken hun worstelingen enkel met vriendinnen of familie. Of komen bij mij aankloppen als loopbaancoach. Omdat ik vrouw ben, leeftijdsgenoot en zelf een aantal drastische levenskeuzes maakte in de voorbije jaren.


Dankzij loopbaancoaching kan ik helpen om op een rustige manier terug overzicht te krijgen in wat belangrijk is in je leven en welke prioriteiten je wil stellen. We doen steeds een korte meditatie om je gedachten en emoties tot rust te brengen en dankzij sterke visualisatieoefeningen wordt snel duidelijk welk pad er voor jou ligt. Want de (peri)menopauze is niet het einde. Het kan de start zijn van een fantastisch nieuw begin. Deze fase in je leven nodigt uit om goed na te denken over wat je écht wil, waar je goed in bent, wat jou energie geeft, hoe de perfecte balans er voor jou uitziet.


Wil je ermee aan de slag? Voor amper 40 euro kan je bij de VDAB een loopbaancheque bestel, goed voor 4u coaching. Boek hier een gratis kennismakingsgesprek.


Mijn tips om er zelf meer over te leren:

  • De documentaire “Sex, mind and the menopause”, nog tot 28 januari te bekijken op Canvas.

  • De podcast “Wijze Vrouwen”

  • Het boek “Menopauze. Alle vragen beantwoord” van Prof. Dr. Herman Depypere

  • Het boek “Stralend door de menopauze” van Leen Steyaert

En tot slot roep ik alle HR Managers op om dit thema op de agenda te zetten! Neem de menopauze op in je welzijnsbeleid. Organiseer infosessies, bevraag het personeel, werk samen met de arbeidsgeneeskundige dienst, doorbreek het taboe!

106 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page